News

Olympisch kampioene en wereldkampioene aan de start

24 augustus 2016

De organisatie van de Boels Rental Ladies Tour weet zich voor de 2016-editie verzekerd van een sterk deelnemersveld. Olympisch kampioene Anna van der Breggen en wereldkampioene Lizzie Armitstead staan aan het vertrek van de belangrijkste meerdaagse vrouwenronde van Nederland. Van 30 augustus tot en met 4 september wordt door een sterk veld gestreden om de Duitse Lisa Brennauer op te volgen op de erelijst van deze ronde.

Die eindwinnares moet dit jaar van alle markten thuis zijn. De slotrit van de Boels Rental Ladies Tour voert dit jaar over het selectieve parcours van de Amstel Gold Race voor mannen, maar ook de ploegentijdrit in Gennep op de tweede dag zal doorslaggevend zijn in deze ronde. Maar de vaste deelnemers aan de Boels Ladies Tour zullen ook zeker de ritten rond Tiel, Den Bosch en Sittard-Geleen niet onderschatten, want op de smalle Nederlandse wegen kan een peloton eenvoudig breken en ligt tijdsverlies op de loer. Zeker wanneer er wind is. Maar liefst tien UCI-teams reizen  af naar Nederland  . Daarbij de vijf hoogst geplaatste teams van deze ranking, te weten de Nederlandse formaties Boels-Dolmans en Rabo-Liv, het Duitse Canyon-Sram, het Britse Wiggle-High 5  en de Australische formatie Orica-AIS.   Ook de teams van Liv-Plantur, Hitec Products, Parkhotel Valkenburg, Lensworld-Zannata en Lotto-Soudal tekenen present. Extra Nederlandse vertegenwoordiging komt van Jan van Arckel, Restore, Regio Zuid-Holland en Regio Noord, terwijl de Noorse selectie het deelnemersveld compleet maakt.

Van der Breggen komt

Anna van der Breggen werd vorig jaar tweede op het wereldkampioenschap tijdrijden op de onderdelen wegwedstrijd en individuele tijdrit. De Overijsselse van Rabo-Liv won bovendien de Giro Rosa in 2015 en de afgelopen twee edities van de Waalse Pijl . Vorig jaar werd ze tot wielrenster van het jaar gekroond en dit jaar zal ze opnieuw aanspraak maken op die titel nu ze olympisch kampioene op de weg werd in Rio de Janeiro. In een zenuwslopende finale hield Van der Breggen het hoofd koel en versloeg ze Emma Johansson en Elisa Longo Borghini in de sprint. Later volgde brons op de olympische tijdrit. Het slotstuk van haar seizoen begint in de Boels Ladies Tour, waar ze weer wedstrijdritme op kan doen na de vele huldigingen die haar te beurt vielen.

Regenboogtrui present

Eén van Van der Breggens belangrijkste tegenstanders in deze ronde is Lizzie Armitstead, de wereldkampioene van Richmond. Dit seizoen al zo succesvol met zeges in onder meer de Omloop Het Nieuwsblad, de Trofeo Binda en de Ronde van Vlaanderen. De kopvrouw van Boels-Dolmans is erop gebrand in het najaar in Qatar haar wereldtitel te verdedigen en met haar team WK-goud te winnen op de ploegentijdrit. Dankzij de ploegentijdrit in het rittenschema van de Boels Ladies Tour mag ze in de Nederlandse  ronde tot favoriete gerekend worden. Boels-Dolmans won immers al de ritten tegen de klok voor teams in de Energiewacht Tour en Vargarda. In de Boels Rental Hills Classic dit voorjaar liet de Britse bovendien al zien heel goed uit de voeten te kunnen in de Limburgse heuvels.

Ook Emma Johansson tekent present in de Boels Rental Ladies Tour. De nummer twee van de Olympische Spelen van 2008 (Beijing) en 2016 (Rio) is al tien jaar een vaste waarde in het vrouwenpeloton en won dit jaar onder meer de Emakumeen Bira en stond op het podium van de Ronde van Vlaanderen.